2018

Zaključni koncert finalistov 9. MEDNARODNEGA TEKMOVANJA SAKSOFONISTOV

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

SAXGO18 koncert finalistov2016 2 650x350

. . .

ZAKLJUČNI KONCERT FINALISTOV
9. MEDNARODNEGA TEKMOVANJA SAKSOFONISTOV 

Orkester Slovenske filharmonije

Miha Rogina, dirigent

Solisti:

Silvia Sanagustin Samitier (Španija)

Ayami Inokawa (Japonska)

Kenta Saito (Japonska)

Miho Sumiya (Japonska)

. . . 

Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot Orkester Slovenske filharmonije. Med številnimi uglednimi umetniki, ki so bili častni člani Slovenske filharmonije, naj omenimo vsaj Haydna, Beethovna, Paganinija, Brahmsa, Kleiberja. Po ponovni ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili priznani domači in tuji dirigenti, med njimi Bogo Leskovic, Samo Hubad, Lovro von Matačić, Oskar Danon, Uroš Lajovic, Milan Horvat, Marko Letonja ter George Pehlivanian, Emmanuel Villaume, sedanja šefinja dirigentka je Keri-Lynn Wilson.

Svoj sloves je orkester potrdil na številnih gostovanjih (Evropa, ZDA, Japonska, Oman …) ter mednarodnih festivalih (Dunajski slavnostni tedni, Maggio Musicale Fiorentino, Praška pomlad, Varšavska jesen, Dubrovniške poletne igre, Ravenski festival ...). Med njegove goste se uvrščajo vrhunska glasbena imena: dirigenti C. Kleiber, R. Muti, Z. Mehta, K. Sanderling, D. Kitajenko, L. Hager, S, Baudo, M. Pintscher, N. Marriner … in najboljši domači in tuji solisti – L. Pavarotti, G. Kremer, A.-S. Mutter, D. Tomšič Srebotnjak, V. Repin, I. Pogorelić, F. Say, D. Hvorostovski, R. Vargas, Ch. Tetzlaff, brata Capuçon, E. Glennie, P. Meyer, J. Rachlin, S. Chang, E. Pahud, M. Majski, B. Terfel, A. Netrebko ... 

Koncertna dejavnost orkestra je zabeležena na več kot 70 laserskih ploščah.

. . . 

Rogina 200x300Miha Rogina (SI), predstavljen kot ‘Najboljši saksofonist današnje mlajše generacije’ v reviji The Sax, slovi po inovativnih interpretacijah glasbenih del. Je dobitnik 1. nagrade na 10 mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je z vodilnimi glasbeniki kot Pierre Boulez in Fabio Luisi ter nastopil na koncertnih odrih kot dunajska Musikverein, pariška Salle Pleyel, Großes Festspielhaus v Salzburgu in japonska Izumi Hall. Po študiju Ljubljani pri prof. Matjažu Drevenšku je diplomiral na prestižnem CNSM de Paris pri prof. Claude Delangleu. Izpopolnjeval se je na Eastman School of Music v ZDA. Leta 2015 je z odliko zaključil še študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju. Kot solist je nastopil s številnimi orkestri kot so Dunajski simfoniki, Tajska filharmonija, Hofferska filharmonija, Slovenska filharmonija idr. Kot aktivni komorni glasbenik redno sodeluje s koncertno pianistko Sae Lee. Je profesor za saksofon na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Mojstrske tečaje vodi na univerzah po Japonski, Veliki Britaniji, Latviji, Poljski, Nemčiji in Avstriji ter deluje kot član žirij domačih in tujih tekmovanj. Kot dirigent vodi orkestre kot Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Bratislavska filharmonija idr. Je član dunajskega zbora Wiener Singverein, s katerim je sodeloval pod vodstvom dirigentov kot Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.

. . . 

Finale (4 kandidati):

Solo z orkestrom Slovenske filharmonije


SILVIA SANAGUSTIN SAMITIER (ŠPANIJA)

Jean-Denis Michat: Shams - Koncert
Aleksander Glazunov: Koncert op. 109


AYAMI INOKAWA (JAPONSKA)

Jean-Denis Michat: Shams - Koncert
Aleksander Glazunov: Koncert op. 109

***

KENTA SAITO (JAPONSKA)

Jean-Denis Michat: Shams - Koncert
Lars Eric Larsson: Koncert op. 14


MIHO SUMIYA (JAPONSKA)

Jean-Denis Michat: Shams - Koncert
Aleksander Glazunov: Koncert op. 109

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy