2018

BEN VAN GELDER, RAINER BAAS in HAN BENNINK

Ploščad Silvana Furlana, Nova Gorica

SAXGO18 5 Ben Reinier Han 650X350

. . .

BEN VAN GELDER, alt saksofon
RAINER BAAS, kitara
HAN BENNINK, bobni

. . .

Trio van Gelder, Baas in Bennink bo predstavil večinoma
van Gelderjeve kompozicije, ki so bile napisane prav za ta trio.
Poleg tega bodo igrali tudi skladbe Duka Ellingtona in Theloniousa Monka.

. . .

Kitarist Reinier Baas in saksofonist Ben van Gelder sta uveljavljeni imeni nizozemske glasbene scene. Za seboj imate preko 150 raznih koncertov, kjer sta nastopila kot duo, v triu z bobnarsko legendo Hanom Benninkom in njunih kvintetih. Njihovi nastopi so privedli do številnih sodelovanj z Grammy Award winning Metropole Orchestra.

. . .

SAXGO18 Gelder MNizozemski jazzist Ben van Gelder je avtoriteta altovskega saksofona in skladatelj sodobnih vizij. Kritika ga kot izvirnega pisca in improvizatorja poveličuje zaradi njegovega edinstvenega zvoka. Njegova glasba je ukoreninjena v tradiciji, a vendar se razlikuje v unikatni mešanici liričnosti, energije, prefinjenosti in ritma.

Odraščal je v glasbeni družini in se že pri rosnih letih odločil za glasbeno pot, kjer se je z nastopi in študijem kalil pri priznanih nizozemskih glasbenikih. Leta 2006 se je preselil v New York in nadaljeval akademsko pot na New School University, kjer se je šolal pri jazz akademikih, kot sta Lee Konitz in Mark Turner. Kaj kmalu je pričel z nastopi na največjih newyorških jazz prizoriščih. Tako se je leta 2007 s svojo skupino predstavil v Jazz Gallery, kreativnem laboratoriju sodobnih glasbenikov jazz improvizacije, kjer je lahko dolga leta eksperimentiral z različnimi skupinami in glasbenimi repertoarji. Od takrat je snemal in nastopal s številnimi glasbenimi ikonami sodobnega jazza, kot so David Binney, Ambrose Akinmusire, Nasheet Waits, Mark Turner, Aaron Parks, John Escreet, Ben Street, Thomas Morgan in Rodney Green.

Na njegovem težko pričakovanem albumu Frame of Reference iz leta 2011 je nastopil ob boku najbolj nadarjenih in inovativnih glasbenikov, kot sta pianist Aaron Parks in trobentar Ambrose Akinmusire. Svetovna glasbena kritika je album sprejela z velikim priznavanjem, sledili sta tudi dve veliki turneji po Kanadi, ZDA in Evropi.

Van Gelderjev zadnji album Among Verticals iz leta 2016, ki je nastal po inspiraciji slik Frantiska Kupke in bil predstavljen v osmih različnih državah, je kritika izvrstno ocenila v nizozemskih časopisih NRC in Volkskrant. Njegova dela so bila aranžirana za velike zasedbe kot sta Grammy award-winning Metropole Orchestra in Swiss Jazz Orchestra.

Poleg svojega kvinteta redno nastopa tudi v triu z bobnarjem Hanom Benninkom in kitaristom Reinierjem Baasom. V zadnjih nekaj letih je prejel številne nagrade in štipendije. Med drugimi je prejel tudi prvo nagrado Deloitte Jazz Award, ki velja za najprestižnejšo jazz nagrado na Nizozemskem. Pred kratkim je bil izbran kot polfinalist slavnega tekmovanja Thelonious Monk Competition, sedaj pa poučuje saksofon in improvizacijo na konservatoriju v Amsterdamu.

. . . 

SAXGO18 Reinier Baas 2 MReinier Baas ima s svojim kvintetom ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’ za seboj številne turneje po Evropi, Avstraliji, v Novi Zelandiji in na Japonskem. Za njegov drugi album ‘Mostly Improvised Instrumental Indie Music’ je 2013 prejel prestižno nagrado Edison Award. Leta 2015 je pri North Sea Jazz Festivalu dobil letno naročilo za komponiranje. Kot solist je nastopal z nizozemskim orkestrom Metropole Orkest, New Rotterdam Jazz Orchestra, National Youth Orchestra in National Youth Jazz Orchestra. 2016 je izdal svoj četrti album »Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix«, večinoma instrumentalno delo, ki je prejelo številna priznanja glasbene kritike.

. . .

SAXGO18 Han Bennink MHan Bennink, bobnar in multiinstrumentalist, je bil rojen v Zaandamu pri Amsterdamu leta 1942. Njegovo prvo tolkalo je bila kuhinjska stolica. Kasneje mu je oče, orkestrski bobnar, priskrbel bolj konvencionalno glasbilo, a Han ni izgubil zanimanja za izvabljanje zvokov iz neobičajnih predmetov,na katere še danes naleti v zaodrju svojih koncertov. Tako je izvabljanje zvokov iz stolic je še dandanes njegova najljubša zabava.

V šestdesetih letih so Benninka na Nizozemskem kaj hitro označili kot vsestransko  nadarjenega bobnarja. Pogosto je na turnejah spremljal ameriške zvezde jazza, kot so Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery, Johnny Griffin, Eric Dolphy in Dexter Gordon. Z Gordonom ga lahko slišimo na albumu "Live at Amsterdam Paradiso" iz leta 1969, z Dolphyjem pa na albumu "Last Date" iz leta 1964. V istem obdobju je Bennink sodeloval pri ustvarjanju »evropske improvizirane glasbe«, ki je razvijala svojo novo identiteto, oddaljeno od svojih jazzovskih korenin. S kolegom pianistom Misho Mengelbergom iz Dutch pioneers in saksofonistom Willemom Breukerjem, je 1967 ustanovil glasbeni kolektiv Instant Composers Pool. Podpiral je številne glasbena skupine, ki sta jih vodila Mengelberg ali Breuker, pojavil se je tudi v njihovih glasbeno-gledaliških animiranih produkcijah.

Bennink je v šestdesetih obiskoval likovno šolo, zato ne preseneča njegov uspeh na področju vizualne in multimedijske umetnosti. Pogosto ustvarja skulpture iz najdenih predmetov, ki vključujejo tudi poškodovane dele inštrumentov, kot so glave bobnov in bobnarske palčke. Oblikoval je številne naslovnice plošč in zgoščenk, tako svojih, kot tistih, kjer je nastopal kot gost. Permanentno razstavlja tudi v amsterdamski galeriji Galerie Espace, imel pa je tudi več samostojnih razstav, med drugim tudi v haaškem muzeju Gemeente Museum leta 1995.

Leta 1966 je nastopal na festivalu US's Newport Jazz Festival s Kvartetom Mengeleberg. V poznih šestdesetih in sedemdesetih je pogosto sodeloval z danskimi, nemškimi, angleškimi ter belgijskimi glasbeniki, med drugim z znanimi saksofonisti, kot sta John Tchicai in Peter Brötzmann, kitarist Derek Bailey in pianist Fred van Hove. Bennink, Brötzmann in van Hove so dolga leta tvorili trio, ki je odlično dokumentiran na FMP Records, kjer se je Bennink dokazal tudi na klarinetu, trombonu, sopranskem saksofonu in mnogih drugih glasbilih. Poleg tega je od leta 1971 nanizal tudi številne solo albume.

V osemdesetih je sodeloval s številnimi zasedbami in glasbeniki kot so Mengelberg's ICP Orchestra, južnoafriški basist Harry Miller, Steve Lacy, Roswell Rudd, George Lewis, Sean Bergin in Andy Sheppard. Med leti 1988 in 1998 je s saksofonistom in klarinetistom Michaelom Moorejem in čelistom Ernstom Reijsegerjem deloval v njegovem največjem projektu Clusone 3, ki je bil znan po svobodnjaški mešanici jazz standardov, široki improvizaciji in nežnih baladah. Zasedba je poleg produkcije petih albumov nastopala po Evropi, zahodni Afriki, Kitajski, Vietnamu in Avstraliji.

Dandanes pogosto nastopa s kvartetom tenorskega saksofonista Tobiasa Deliusa ter v triu s pianistom in klaviaturistom Corom Fuhlerjem in basistom Wilbertom de Joodejem. Občasno še vedno sodeluje z »jazz razsvetljenci« kot so Johnny Griffin, Von Freeman in Ray Anderson. Od leta 2008 vodi Han Bennink Trio s klarinetistom Joachimom Badenhorstem in pianistom Simonom Toldamom.

Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa.
V primeru slabega vremena bo koncert v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy