2018

IGOR LUMPERT/ HANZAPLAST

Ploščad Silvana Furlana, Nova Gorica

SAXGO18 3 LUMPERT 650X350

. . .

IGOR LUMPERT/ HANZAPLAST

Igor Lumpert, saksofon, kompozicija
Simon Jermyn, električni bas, kitara
Devin Gray, bobni

"Pleši, ko si zlomljen. Pleši, ko si snameš povoj.
Pleši sredi boja. Pleši, ko si popolnoma svoboden."
Jalaluddin Mevlana Rumi

. . .

Saksofonist in skladatelj Igor Lumpert, rojen leta 1975 v Novem mestu, je svojo profesionalno pot pričel pri devetnajstih letih na Bruckner Conservatory v avstrijskem Lienzu. V tem obdobju je bil član skupine Sidewinders iz Munchna, ki je prejela zmagovalno nagrado na tekmovanju “Best Jazz Group of Germany”. Ko je z odliko zaključil študij, ga je eden najboljših svetovnih basistov Reggie Workman povabil na študij na univerzo New School University v New York City, kjer je prejel štipendijo in se jeseni 2000 preselil v New York. Leta 2002 je bil izbran v ansambel New School All-Star Wayne Shorter Ensemble, s katerim je nastopil na slavnostni ceremoniji “Beacons In Jazz” v Supper klubu v čast Wayna Shorterja, odtlej pa je nastopil z velikani, kot so Reggie Workman, Doug Hamonnd, John Abercrombie, Chico Hamilton in Sonny Simmons.

Lumpret se predstavlja na jazz festivalih v Münchnu, Ljubljani, Beogradu, Novem Sadu in Csferu in nastopa v najprestižnejših jazz klubih v New Yorku, kot so Jazz Standard, Cornelia Street Cafe in Supper Club Birdland. NJegova glasba je unikatna zmes jazza, funka, vzhodnoevropskih ritmov in modernih neo bop skic.

Leta 2011 je ob zaključku Evropske prestolnice kulture skupaj z multimedijsko ustvarjalko Željko Blakšić pripravil multimedijski projekt, v katerem je bilo združenih veliko umetniških žanrov, od videa, performansa, 16 mm filma do glasbe v živo. Vsebina projekta se je dotikala področja naravnih nesreč, kot so potresi, vulkani, orkani in tornadi. Poleg muziciranja in komponiranja je aktiven še na področju izobraževanja kot mentor številnih mojstrskih tečajev in delavnic iz improvizacije po Evropi in ZDA.

SAXGO18 simon jermynSimon Jermyn je električni basist, kitarist in skladatelj iz Dublina, ki živi v newyorškem Brooklynu. Vodi svojo priznano družbeno kritično skupino Trot a Mouse, skupaj z Tomom Raineyem, Ingrid Laubrock in Matom Manerijem. Nastopa tudi v svetovno prenovljenem kvartetu Jim Black’s guitar quartet, ki je pred kratkim v Village Vanguardu predstavil glasbo skladateljske ikone Johna Zorna. Prav tako sodeluje v številnih drugih skupinah, kot sta trio Lean, v katerem igrata še bobnar Allison Miller in saksofonist Jerome Sabbagh, ter skupina Howard Peach z bobnarjem Landerjem Gyslelinckom in saksofonistom Chrisom Speedom. Na festivalu London Jazz je leta 2015 predstavil svoj solo projekt “tape pieces Spirit Spout”, ki ga je ustvaril po naročilu fundacije PRS for Music, družbe Improvised Music Company in Culture Ireland.

Bruce Lee Gallanter iz Downtown Music Gallery, je Simonov solo album "Hymni” (2010) ocenil kot: “… najboljši električni bas solo projekt, ki sem ga slišal od klasičnega solo albuma Hugha Hopperja ‘1984’ iz leta 1973.”

Irski Times ga je z njegovim prvencem “Pictorial Atlas of Mammals” (Skirl, 2015), ki ga je posnel s skupino Trot a Mouse, postavil v sam vrh newyorške jazz in improvizacijske scene. Vse od selitve v New York je Jermyn nastopal z glasbeniki, kot so Bill McHenry, Ben Monder, Jim Black, John Hollenbeck, Oscar Noriega, Chris Speed, Tony Malaby, Ralph Alessi, David Binney, Dan Tepfer, Ches Smith, Loren Stillman, Jonathan Finlayson, Satoshi Takeishi, The Mivos Quartet, Jacob Sacks, Jeff Davis, Briggan Krauss, Tommy Crane, Tyshawn Sorey, Nate Wood, Kirk Knuffke, Empyrean Atlas in Glass Ghost. Leta 2014 je doktoriral na Univerzi Ulster.

SAXGO18 davin greyDevin Gray je svojo ljubezen do glasbe začel pisati že pri rosnih sedmih letih, ko je v dar prejel nov bobnarski set. Kot nadarjeni mladi glasbenik, je prejel številne nagrade, med katere sodi tudi priložnost igranja s pevko Cleo Laine in mojstrski tečaj s Christianom McBrideom. Med študijem na prestižnem Peabody Conservatory of Music na baltimorski Johns Hopkins University se je Devin kot štipendist šolal pri Garyju Thomasu in Michaelu Formaneku, ob čemer je študiral tudi zahodno klasično harmonijo, improvizacijo in jazz vibrafon. Po zaključenem študiju je prejel štipendijo za delavnico newyorškega trobentarja Davea Douglasa »Banff Centre for the International Jazz and Creative Music Workshop« za mednarodne vzhajajoče jazz glasbenike v Kanadi.

Devinova vznemirljiva glasbena energija ga je vodila v raznolike glasbene smeri in projekte, zadnjih nekaj let nastopa po severni Evropi s švedskimi in nemškimi glasbeniki ter glasbenimi skupinami. Posnel je številne plošče za švedsko založbo Umlaut Records in newyorško Flattened Planet Records.

V tem trenutku zaključuje magistrski študij jazz improvizacije na Manhattan School of Music v New York Cityju, kjer kot štipendist študira v razredu bobnarja in prof. Johna Rileyja. Vse od njegove namestitve v New Yorku leta 2006 je zaradi svojega modernega in svežega pristopa postal zelo iskan mladi bobnar v številnih krogih modernega jazza. Nastopal in snemal je z inovativnimi glasbeniki kontrastnih stilov in korenin, kot so Tony Malaby, Gary Thomas, Ingrid Jensen, Sam Barsh, Dave Ballou, Michael Formanek, George Garzone, Sam Rivers, John O’Gallagher, Ted Rosenthal, Vardan Ovsepian, Bill McHenry itd. Devin s spretnostjo spaja tradicionalni jazz bobnarski stil z zvoki ljudskega New England spirita. Slovi tudi kot skladatelj, predvsem zaradi eksperimentiranja med kompozicijo in improvizacijo. Njegova dela glasbeniku namreč ponujajo široko svobodo pri izražanju s pomočjo improvizacije svojih glasov.

Grey je glasbenik, ki se prepušča mnogoterim glasbenim stilom z ohranjanjem kakovosti in iskrenosti v svojem delu. Gre za vsestranskega glasbenika, ki odkriva lepoto skozi glasbene interpretacije. Sovrstniki nanj gledajo kot na inovativnega glasbenika, ki ne bo samo premaknil glasbe naprej, temveč tudi delil svojo edinstveno glasbeno vizijo.

. . . 

Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa.
V primeru slabega vremena bo koncert v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

 

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy