Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T: + 386 5 335 40 10

Group 10708

O naših glasbenih programih v besedi

Javni zavod Kulturni dom Nova Gorica je bil ustanovljen leta 1980. V več kot štiridesetletni zgodovini je naša hiša gostila veliko izjemnih in pomembnih koncertov ter drugih dogodkov, ki so ponesli glas o Novi Gorici kot pomembnem žarišču glasbene kulture tako v slovenski kot tudi širši mednarodni prostor. Na tej poti se je koncertno dogajanje, ki ga oblikuje in ponuja zavod, dodobra umestilo v zahteven glasbeni svet, ki vedno znova privablja velika glasbena imena od blizu in daleč. Zavidljivi so podatki, kdo vse se je v vseh teh letih predstavil v naši koncertni hiši.

Scroll

Nastopili so vrhunski slovenski in tuji solisti ter komorni ansambli, cela vrsta državnih filharmonij in simfoničnih orkestrov. Koncertni programi so občinstvu ponudili v glavnem vsa glasbena dela, ki sestavljajo tako imenovani železni repertoar največjih mojstrov klasične glasbe, posebna pozornost pa je vseskozi namenjena tudi slovenski glasbeni ustvarjalnosti.

Scroll

Poleg koncertnih sezon klasične glasbe združene v Glasbenem abonmaju pa našo glasbeno ponudbo tvorijo tudi drugi glasbeni cikli in festivali. Cikel Grajske harmonije je posvečen komorni in solistični glasbi, ki se odvija v dvorani renesančnega Gradu Kromberk. S ciklom Glasba z vrtov sv. Frančiška, ki v mesecu razbohotenih burbonk poteka v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica nad Novo Gorico, promoviramo slovensko in ožje goriško, zamejsko in italijansko glasbeno (po)ustvarjalnost že uveljavljenih domačih in italijanskih glasbenikov ter mladih glasbenih talentov, zlasti tistih z naših »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre.

Scroll

Bogato glasbeno ponudbo širimo tudi v obliki festivalov. Poletje pričenjamo z Mednarodnim srečanjem saksofonistov SAXGO, ki vključuje festival z najdaljšo tradicijo v mestu, Poletno šolo saksofona in Mednarodno tekmovanje saksofonistov. Med poletjem sodelujemo tudi s čezmejnim festivalom Med zvoki krajev/Nei suoni dei luoghi, ki nam omogoča sprehode po slovenskem in furlanskem glasbenem ozemlju sugestivnih festivalskih prizorišč in mnogoterih glasbenih izrazov. Jesenski Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae postane z obujanjem sozvočij preteklosti prijeten uvod v začetek nove glasbene sezone. Festival Oktober Jazz pa je tisti, ki s svežim, zanimivim, vznemirljivim in pestrim glasbenim utripom jazza poskrbi za toplino jesenskih barv narave.

Scroll

Veliko dobre glasbe pa je tudi v ciklu Izredni koncerti, v katerem združujemo najrazličnejše druge glasbene žanre in pripovedi, ki svojega mesta ne najdejo znotraj ostale, lahko bi rekli žanrsko definirane glasbene ponudbe.

Skip to content