KOLEDAR DOGODKOV

SON GARNACHA (Mehika, Kolumbija, Čile, Slovenija)

Vila Vipolže, Goriška Brda

Son Garnacha naslovna

...
Daniel Zea, jarana, glas
Eric Franco, jarana, glas
Galel Sanchez, requinto, jarana, glas
Tomás Fernández, leona, glas
Bor Zuljan, requinto, glas
...

Glasba Son Jarocho izvira iz mehiške pokrajine Veracruz in je ime dobila po tamkajšnjih prebivalcih. Pristanišče Veracruz je bilo ob prihodu Špancev na novo celino eno najpomembnejših v celotni Ameriki in tako se je že ob koncu 16. stoletja tam začela razvijati nova glasba, ki je združevala prvine baročne glasbe španskih kolonialistov z afriškimi ritmi sužnjev ter poezijo tamkajšnjih ljudstev. Po vzoru španskih renesančnih in baročnih kitar sta nastali dve družini brenkal, ki se le malenkost razlikujejo od uvoženih inštrumentov: jarane različnih velikosti, z dvojnimi strunami, ki služijo akordični spremljavi z značilnimi ritmičnimi rasgueadi; ter družina štiristrunskih kitar, ki se igrajo s posebnim plektrumom iz kravjega roga, v katero spadata requinto in basovska leona. Poleg teh, za ritmično pestrost skrbita še quijada oz. carraca, prekuhana oslova spodnja čeljust, ter poseben ples zapateado, pri katerem podobno kot pri flamencu ritem izvajajo z nogami, ki udarjajo po posebnem lesenem odru, imenovanem tarima. Glasbeniki te tradicije se že več stoletij zbirajo ob pomembnih praznikih in prirejajo fandango. Taki prazniki lahko trajajo več dni in privabijo na tisoče privržencev.

Kot večina sinkretičnih kultur novega kontinenta, tudi son jarocho ohranja tradicijo pristno in skoraj nespremenjeno že več stoletij. Tako glasba, kot tudi inštrumenti, ohranjajo večino lastnosti, ki jih najdemo v baročni glasbi iberskega polotoka, predvem pa glasbi baročne kitare. Nekateri soni so tako še danes povsem identični skladbam, ki jih najdemo v zbirkah 17. stoletja. Priča smo torej še živeči baročni glasbeni tradiciji. 

Skupina Son Garnacha je nastala ob srečanju več ljubiteljev son jarocha v Ženevi. Prizadevajo si k ohranjanju tradicionalnega sona brez sodobnih vplivov. Že nekaj let tako nastopajo ob različnih priložnostih in prirejajo manjše fandange. 

PROGAM 

El Siquisirí
El Pájaro Cu
Los Pollos
Guacamaya
La Gallina
Aguanieve
El Balajú
El Cascabel
El Pájaro Carpintero
La Caña
La Morena
El Colás


Vstopnina: 10 €, 7 €

ZAGOTOVITE SI ABONMAJSKO VSTOPNICO ZA VSEH 5 KONCERTOV PO UGODNI CENI 34 €,
imetniki Glasbenega abonmaja, dijaki, študentje, upokojenci, brezposelni 25 €. 
Nakup na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih ur.

Več o vseh koncertih in dogodkih ...

Vila Vipolže


 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy