KOLEDAR DOGODKOV

Festival ECHOS: ANSAMBEL CORTESIA

Števerjan, Gorica, Italija

STEVERJAN grad formentini

Števerjanski grad Formentini bo prva postaja čezmejne glasbene karavane, festivala ECHOS - Čezmejni odmevi 2014. Slavnostno otvoritev bodo zaznamovali člani slovenskega Ansambla Cortesia z glasbo in plesi renesančnih dvorov.


Ansambel za renesančno glasbo in ples Cortesia
s programom glasbe in plesa poustvarja razpoloženje, milino in prefinjenost renesančnih grajskih prireditev. S svojim izborom ponuja raznoliko paleto glasbenih in plesnih stilov različnih dežel - Francije, Španije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Velike Britanije in Slovenije. Plesalci in glasbeniki so oblečeni v brezhibno izdelane historične kostume. Glasbeni ansambel, ki je sestavljen iz kljunastih flavt, violine, viole da gamba, čembala, tolkal in glasu je čudovito usklajen z gibanjem plesalcev. Ansambel Cortesia s posebno radostjo oživlja renesančno glasbo in ples ter ju želi v obliki koncertnih predstav približati sodobnemu občinstvu. Poustvarjanje glasbe in plesa v ansamblu Cortesia temelji na raziskovalnem delu, na proučevanju in prenavljanju (rekonstrukciji) izvirnih zapisov. Posebno pozornost namenjajo izvajanju umetniških del avtorjev, katerih delovanje je bilo v preteklosti povezano z ozemljem današnje Slovenije.

Promoviranje čezmejnega teritorialnega razvoja, vrednotenje dostopa do kulture in kulturne produkcije, podpiranje mladih ter premoščanje fizičnih, političnih in mentalnih pregrad, to ostajajo cilji druge izvedbe čezmejnega glasbenega festivala ECHOS, v sklopu katerega bo izpeljanih 14 koncertov (6 v Sloveniji in 8 v Italiji) za spodbujanje novih oblik sodelovanja na kulturnem področju med Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo. Festival bo potekal na skrbno izbranih krajih s posebno arhitekturno, umetniško in kulturno dediščino, kjer bodo ob tej priložnosti organizirani tudi vodeni ogledi ter okušanje tradicionalnih lokalnih jedi in vina. Vse aktivnosti festivala - obisk koncertov, vodenih ogledov, degustacij in delavnic - so za obiskovalce brezplačni.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy