2018

BARBARA BORČIĆ: VEČMEDIJSKI OBRAT – POGLED V OSEMDESETA LETA, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča, MSUM, 2017: Miha Vipotnik: Videogram 4, 1976–1979, večmedijski projekt in video. Foto: B. Borčić

Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča, MSUM, 2017: Miha Vipotnik: Videogram 4, 1976–1979, večmedijski projekt in video. Foto: B. Borčić.

Predavanje se bo navezovalo na razstavo Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani leta 2017, ki sta jo kurirala Barbara Borčić in Igor Španjol. Razstava je odprla tematiko večmedijskih praks in predstavila temeljna dela, hkrati pa skozi vrsto prizorišč (disko, galerija, klub, druga televizija, založba, festival, studio, gledalnica, televizija, kino in izstop) premišljala tudi njihov širši kulturni in družbeni kontekst.

Predavateljica se bo osredotočila na temeljni zastavek razstave, da sta v tematiko večmedijskih praks možna dva vstopa, in poskušala nekoliko pojasniti razlikovalne poteze vstopnih prizorišč, praks in izdelkov ter konkretizirati tudi njihovo sovplivanje, skupno polje in sodelovanje. Poleg fotodokumentacije (spletne strani razstave: http://www.mg-lj.si/si/razstave/1980/vecmedijske-prakse-in-produkcijska-prizorisca/) bomo lahko videli tudi prvo avtorsko TV oddajo o videu Avtovizija in nekaj video del, na primer: Vipotnikov Videogram 4, Lupinčev Mišice in kite, Kovačičev Casus Belli, Kordina Disko FV 82-83 in Borghesia: Discipline.

Barbara Borčić je umetnostna zgodovinarka, programska svetovalka SCCA-Ljubljana, vodja video programov in video arhiva Postaja DIVA. Na področju sodobne umetnosti deluje kot kustosinja, publicistka, urednica in avtorica knjig s statusom samostojne ustvarjalke na področju kulture. Kurira (nazadnje razstava e.city-Ljubljana / Projected Visions. From art in the urban context to fiction and dystopia, Apollonia, échanges artistiques européens, Strasbourg, 27. januar–25. februar 2018), predava in sodeluje na mednarodnih simpozijih ter objavlja tekste v katalogih, revijah in knjigah, npr. Video Art from Conceptualism to Postmodernism, v: Impossible Histories: Historical Avant-Gardes, Neo-Avant-Gardes, and Post-Avant-Gardes in Yugoslavia, 1918-1991 (Massachusetts: MIT Press, 2003), Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik, katalog ob razstavi Zabavaj me (Mestna galerija, Ljubljana, 2013), The ŠKUC Gallery, Alternative Culture, and Neue Slowenische Kunst in the 1980s, v/in: NSK from Kapital to Capital. Neue Slowenische Kunst – an Event of the Final Decade of Yugoslavia, Moderna galerija Ljubljana/MIT Press, 2015. Je avtorica več knjig in publikacij, npr. Celostna umetnina Laibach. Fragmentarni pogled (Založba */cf., Zbirka Žepna, Ljubljana, 2013).

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy