2018

LARA PLAVČAK: ESTETIKA ŽALOSTNE PUNCE IN PERFORMATIVNOST ČUSTEV NA SPLETU, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

Audrey Wollen

V torek, 27. februarja 2018, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na drugo predavanje, ki ga pripravljamo skupaj z Zavodom SCCA-Ljubljana. Predavanje Lare Plavčak se bo osredotočalo na sodobni fenomen estetike žalostne punce oziroma »sad girl aesthetics«.

Pojav estetike žalostne punce je prisoten zlasti na spletu in socialnih omrežjih, kjer ga zaznamujejo izražanje anksioznosti, deljenje osebnih zgodb in vsakodnevnih anekdot, melanholičnih podob, vse od umetniških del do selfiejev. Zanj so značilni humorni pristopi in specifična estetika, ki nostalgično prevzema prepoznavno dekliško ikonografijo najstniških princes. Prek preigravanja stereotipov in intimnih izpovedi ustvarja nov izraz, ki protagonistke iz predpostavljene bedroom culture naseljuje v virtualno javnost, pri čemer ''nezaželena'' in načeloma skrita čustva niso iracionalna telesna reakcija, ampak legitimen ter informiran odziv.

Lara Plavčak je diplomirana umetnostna zgodovinarka in kulturologinja. Leta 2011 je končala Svet umetnosti, šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje, ki deluje v okviru Zavoda SCCA–Ljubljana. Kurirala je več samostojnih in skupinskih razstav v slovenskem in mednarodnem prostoru. Med 2015 in 2017 je sodelovala s festivalom kratkega filma v Ljubljani FeKK. Aktivna je znotraj projektno-razstavne prodajne galerije DobraVaga, kjer vodi program zin razstav, čitalnice in arhiva ZINE VITRINE. Od 2016 do 2018 je bila sodelavka šole Svet umetnosti pri SCCA–Ljubljana, od februarja 2018 pa je vodja projektov vizualnih, avdiovizualnih in intermedijskih umetnosti v Centru urbane kulture Kino Šiška.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy