2017

Novicam se ne odpovemo!, filmska projekcija in predstavitev zbornika

Mala dvorana KUlturnega doma Nova Gorica

Novicam se ne odpovemo

Vljudno vabljeni na predstavitev projekta Novicam se ne odpovemo!, ki so ga za paviljon Republike Slovenije na Beneškem bienalu pripravili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. Predstavili bomo 38 minutni eksperimentalni film Obzornik 63 in zbornik Novicam se ne odpovemo!

Obzornik 63 je izraz družbene kritike, ki je lastna tudi sami formi anti-obzornika, in se osredotoča na koncept vlakov, potovanja ter iskanja sreče drugje. Film sledi smernicam obzorniške dejavnosti ter poizkuša umestiti in razumeti določeno podobo – drobec posnetka, z nekoč slavne železnice Beograd–Ljubljana, kjer begunci danes ne potujejo v vagonih temveč med kolesjem vlakov. Obzornik 63 se poda v vizualno raziskovanje železnic, njihovega zgodovinskega, socialnega in političnega konteksta. Giblje se na meji med klasičnim informativnim in angažiranim anti-obzornikom ter esejističnim in eksperimentalnim filmom.

Projekciji bo sledila predstavitev zbornika Novicam se ne odpovemo! Zbornik združuje tako strokovna besedila kot tudi literarne in vizualne elemente, osredotočene na analizo stanja na področju aktualne obzorniške dejavnosti in njenih ključnih žariščih, hkrati pa odpira tudi možnost refleksije določenih historičnih poudarkov, s katerimi aktualne pobude stopajo v dialog ali iz njih črpajo svoj ustvarjalni naboj.

Projekt je nastal za paviljon Republike Slovenije na 57. mednarodni umetnosti razstavi – La Biennale di Venezia.

Komisarka: Zdenka Badovinac / Kustosinja: Andreja Hribernik / Umetnica: Nika Autor

Film: Obzornik 63 – Vlak senc, 38 min, Obzorniška fronta / Glasba: Matevž Kolenc in Miha Šajina

Knjiga: Novicam se ne odpovemo!
Besedila in vizualni material: Uroš Abram, Darran Anderson, Nika Autor, Zdenka Badovinac, Franco Berardi - Bifo, Igor Bizjan, Sezgin Boynik, Nicole Brenez, Creative Agitation (Travis in Erin Wilkerson), Mirjana Dragosavljević, Anja Golob, Andreja Hribernik, Miklavž Komelj, Matjaž Lunaček, Bill Nichols, Ciril Oberstar, Svetlana Slapšak, Igor Španjol in Vladimir Vidmar, Andrej Šprah, Ivan Velisavljević, Thomas Waugh, Jelka Zorn

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy