2017

LADO JAKŠA: Resonance časa, fotografije

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

LADO JAKŠA: Resonance časa, fotografije

Odprtje razstave v petek, 3. februarja 2017, ob 19. uri. 
Umetnika in njegovo delo bo predstavila umetnostna zgodovinarka Nuša Podgornik.

Na otvoritvi bo avtor izvedel fotomultivizijo in avtorsko glasbo na temo razstavljenih del.

Mesec kulture bomo v Mestni galeriji Nova Gorica obeležili z razstavo Lada Jakše, umetniškega fotografa, glasbenika in skladatelja, ki pri svojem umetniškem ustvarjanju združuje znanje in izkušnje z različnih področij. V desetletjih nepretrganega fotografskega ustvarjanja je toliko zbistril lastno fotografsko govorico, da se z njo lahko skoncentrirano loti posameznih tem, s katerimi ustvarja svoje fotografske cikle. V novogoriški galeriji se bo ob svoji 70-letnici predstavil s strnjeno in zgoščeno pregledno razstavo Resonance časa, kjer je zaobjel 14 izstopajočih tem, ki smo jim v preteklosti lahko sledili na različnih razstavah.

Fotografski svet Lada Jakše je nenavadno bogat in spreminjajoč se. “Fotografija s svojimi optičnimi možnostmi “nenaravnega” ostrenja, razostrenja, zamrznitve, z nerealnimi zornimi koti in perspektivami, s specifičnimi izraznimi plani posebnih objektivov in podobnim, omogoča zapise likovnih sledi, ki so izvorno sicer odraz realnega sveta, a skozi ustvarjalno uporabo teh optičnih in za fotografijo specifičnih tehničnih posebnosti dobijo povsem samosvoj likovni izraz”, je svojo fotografsko izkušnjo opisal umetnik sam. Njegova fotografija se odstira na magičnem robu ostrine in neostrine, zamika in zdrsa, nenavadnih pogledov in perspektiv, "fotogeničnih in nefotogeničnih" vsebin, od črno bele, preko monohromne do barvne slike. Motive za svoja dela najde povsod, saj so, kot pravi, za fotografijo bistveni način gledanja, iskanje likovnosti in vsebine hkrati, domišljenost ideje, preden se pritisne na sprožilec. S tem ko se približuje detajlom v naravi, v okolici, kjer črpa motiviko, pa po svoje stopa tudi bliže k samemu sebi. S svojim delom, tako fotografskim kot glasbenim, v razmislek podaja zdrav in ozaveščen odnos do narave, zemlje, soljudi in končno do vesolja ter naše odgovorne vloge v njegovem bioritmu, ki mu nujno moramo prisluhniti, sicer se bo naveličalo naše arogance in neodgovornosti na tem planetu.

O umetniku
Lado Jakša je študij glasbe in umetnostne zgodovine združil v diplomski nalogi ljubljanske Filozofske fakultete na temo povezave glasbe in likovne umetnosti ter zanjo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Ta ustvarjalni dialog ga od tedaj redno spremlja pri njegovih številnih razstavah in fotomultivizijah ob sočasno izvajani avtorski glasbi, s katerimi se je predstavil po Evropi in v ZDA. Kot umetniški fotograf je imel več kot 60 samostojnih razstav doma in v tujini, kjer redno sodeluje tudi na mednarodnih umetniških simpozijih. Piše kritiška besedila za kataloge fotografskih razstav ter esejistične komentarje in glasbene recenzije za slovenski tisk. Je skladatelj in izvajalec lastne glasbe za film, televizijo, gledališče in umetniški ples. Izdal je 14 zgoščenk. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad in med drugim tudi dve priznanji Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije za vrhunske dosežke v fotografiji leta 2010 in 2015.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy