2017

NIKA ŠIMAC IN MIRAN CENCIČ: Tantasan - slike, prostorska instalacija in kipi

Pričetek:
Zaključek:

Mestna galerija Nova Gorica

web Cencic Simac 1

Vljudno vabljeni na odprtje razstave v petek, 2. junija 2017, ob 20. uri.
Umetnika in njuno delo bo predstavila umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj.

Mestna galerija Nova Gorica svojo razstavno sezono 2016/17 zaključuje s predstavitvijo ustvarjalnosti dveh goriških umetnikov. Med 2. in 23. junijem bosta galerijski prostor s svojimi deli tako napolnila Nika Šimac in Miran Cencič.

Beseda tantasan v narečju Breginjskega kota pomeni včasih. Kiparka Nika Šimac, si jo je sposodila za ponazoritev umetniškega ustvarjanja, v katerem je sama v vlogi medija, skozi katerega prehajajo ideje, ki pa se le včasih uresničijo kot umetniško delo. Umetnica že več let preko svojega dela odkriva pomembnost in magičnost v soustvarjanju z naravo. Njene raziskave temeljijo na iskanju točke ravnotežja, med osebno kreativnostjo ter soočanjem s popolnostjo naravnih elementov. Produkt takšnega dejanja pa se odraža kot celota, s čimer popolnoma zanika možnost fragmentiranosti, odrezanosti in ločenosti. »Kar je glede na dano družbeno stanje in kolektivnim načinom razmišljanja pravzaprav ″čudno″ dejanje,« pravi. Njena dela in dejanja so premišljeno usmerjena, k razkrivanju kolektivne podzavesti v njeni prvobitni obliki ENOSTI. S svojo tokratno prostorsko postavitvijo, ki jo je zasnovala posebej za novogoriško Mestno galerijo, ustvarja duhovni prostor. Sestavila jo je iz treh med seboj povezanih delov. Ker njena dela niso zgolj gole kiparske oblike ampak bogate pripovedi, katerih poetičnost izhaja iz različnimi svetov vidnega in nevidnega, lahko tako na pričujoči razstavi kot v prihodnosti pričakujemo izredno zanimive razplete.

Nika Šimac je največkrat v soustvarjalnem aktu s slikarjem Petrom Mignozzijem, na tokratni razstavi pa se bo njena dela dopolnjevala ustvarjalnost slikarja Mirana Cenciča. Avtor svoje delo opisuje, kot sentimentalen (čustveni dnevnik) raztegnjen na mesec ali dva z usedlinami, ki so stisnjene v tabletko z ohranjenimi arheološkimi fragmenti naključji. Temu pritrjuje Klavdija Figelj, ki pravi: »Izbrana dela Mirana Cenciča v intimni, pridušeni svetlobi poustvarjajo umetnikovo raziskavo notranjih, introvertiranih krajin. So odmev nečesa, kar je skrito v globini in do česar pride avtor preko procesa sanj.« Že od svojih akademijskih slik dalje nam »jasno govori o bogastvu vidnih-nevidnih doživljajev in dražljajev, v njegovem ateljeju pogosto veje duh Wasilija Kandinskega, ki pravi, da vse oblike življenja osmišlja kozmični duh, ki je v vsaki stvari in oddaja zvoke; na človeka učinkuje na pozitiven ali na negativen način, odvisno od človekove notranje naravnanosti. Podobno se gledalcu odziva tudi umetnina. […] Umetnost Nike Šimac in Mirana Cenciča na tem mestu pride do sotočja. Obredno, naravno, šamansko se zlije z mistiko ter nekdanjimi časi in prostori, ki nam nalagajo dolg, da ga v naših življenjih odslužimo. Takšen je nauk,« zaključuje Figlova.

O umetnikih

Akademska kiparka Nika Šimac je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah leta 2007, leta 2011 pa je opravila diplomo specializanta. Udeležila se je mnogih skupinskih razstav (La Biennale di Venezia, Arhipelag, Trans-forma, Auswandern, Bindu itd.) in Ex tempor v Sloveniji in Italiji. Poleg številnih razstav je avtorica vedno bolj prisotna v prostoru tudi z javnimi kipi, ki se nahajajo tako pri nas kot v tujini. Med njimi bi lahko izpostavili delo, ki je nastal ob 100. obletnici rojstva slovenskega pesnika Vladimirja Pavšiča – Mateja Bora v Grgarju in Aleksandrinko v novogoriškem mestnem parku.

Slikar Miran Cencič je zaključil študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Magisterij je opravil iz restavratorstva, ki ga je ob delu opravil na zavodu za kulturno dediščino. Večkrat je sodeloval na skupinskih razstavah. Izvedel je tudi nekaj performansov, v katerih se je pokazal kot drzen, pogumen in neobremenjen performer. Živi in dela v Novi Gorici.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy