KOLEDAR DOGODKOV

BARBARA BORČIĆ: Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik?, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

soocanja FB

Prvo izmed treh predavanj v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila v prvi polovici leta 2014 in so plod sodelovanja med SCCA-Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica, bo posvečeno umetniški produkciji, za katero je bistveno razmerje s televizijo v vsej svoji raznolikosti in mnogoterosti. Z Barbaro Borčić, kustosinjo in kritičarko, poznavalko umetnosti videa in performansa, bomo pogledali, kako so umetnice in umetniki vzpostavljali ta odnos in s kakšnimi učinki, kaj jih je k temu spodbudilo in kaj jim je televizija predstavljala. Kako so razumeli  potenciale medijskih praks in kakšne rabe avdiovizualnih tehnologij so vzpostavljali ter koliko so pri tem uspeli afirmirati alternativne rabe in anticipirati drugačna kulturna in družbena razmerja. Med predavanjem si bomo ogledali tudi kakšen odlomek iz del umetnikov, ki jih lahko razporedimo v različne žanre: TV objekt, motnja in signal, umetnik v TV studiu, TV studio v galeriji, TV projekti, spletna TV, interaktivna TV, frekvenca.

Predavanje je nastalo na podlagi teksta za katalog ob razstavi Zabavaj me Mestne galerije Ljubljana.

Borcic Zakljucek 20 6 09 240

DIVA v Galeriji Škuc, razstava, 2009
Zatvoritveni dogodek, delavnica o video signalu,
20. 6. 2009
Foto: arhiv SCCA-Ljubljana

 


Barbara Borčić

Umetnostna zgodovinarka, študirala medijske študije in antropologijo na ISH (Institutum Studiorum Humanitatis – Fakulteta za podiplomski humanistični študij) v Ljubljani. Direktorica Zavoda za sodobno umetnost SCCA−Ljubljana. Na področju sodobne umetnosti deluje kot kustosinja, publicistka in urednica.

Postaja DIVA je fizični in spletni arhiv video in novomedijske umetnosti, ki ga vodi SCCA–Ljubljana z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja, interpretiranja in predstavljanja: Videodokument, Videospotting, Prakse arhiviranja, Internet Portfolio, Artservisova zbirka, DIVA.

Spletna DIVA, on-line arhiv s hipertekstualno podatkovno bazo in dostopom do video del, je vpeta v arhiv GAMA – Gateway to Archives of Media Art, mednarodno spletno platformo pomembnih evropskih video/medijskih arhivov z namenom večje vidnosti in širše dostopnosti.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy