KOLEDAR DOGODKOV

SAŠA NABERGOJ: Eksperimentator versus ekspert, predavanje

Mestna galerija Nova Gorica

soocanja FB 1

Na  zadnjem izmed treh predavanj v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo, ki se bodo zvrstila še v tej razstavni sezoni in so plod sodelovanja med SCCA–Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica, bo predavala Saša Nabergoj.

Kustosinja, piska, urednica in vodja šole za kustose in kritike Svet umetnosti in razstavnega programa Studio 6, Saša Nabergoj, bo predstavila »razširjeno«razumevanje kuratorske prakse. Spregovorila bo o razstavi kot prostoru, kjer se »kaj zgodi«, in ne le »pokaže«. Ker že od avgusta 2012 kot glavna gostujoča kustosinja pripravlja mednarodni trienale sodobne umetnosti Port Izmir 3 v Turčiji, ki se je začel z nejavnim raziskovalnim delom januarja 2013, od oktobra 2013 pa se vrstijo javni dogodki. Na tem praktičnem primeru bo spregovorila o procesu povezovanja, ki ga lahko spodbudi kustos v vlogi eksperimentatorja. Napram kustosu-poznavalcu kustos-eksperimentator išče nove poglede na umetnost, ko znova in znova izumlja svoje metode in področje dela. Kustos eksperimentator zapušča varni slonokoščeni stolp sodobne umetnosti in omogoča vstopiti v svet umetnosti tudi drugim disciplinam, zlasti znanstvenim, in družbenim angažmajem,od politično aktivističnih do naravovarstvenih. Ali »razširjena« vloga kustosa pomeni tudi novo, bolj odgovorno in vidno vlogo umetnosti v družbi? Ali torej sodobni čas zahteva bolj sodobno umetnost?

foto GUeVEN INCIRLIOGLU

Foto: Güven İncirlioğlu

Saša Nabergoj (1971) je končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost ter članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA-Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 Studio 6.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy