2018

OBLIKA VODE, r. Guillermo Del Toro (ZDA, 2017, 119 min.)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

oblika vode

Oblika vode (The Shape of Water, ZDA, 2017, 119 min.)

Režija: Guillermo Del Toro
Scenarij: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Igrajo: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Richard Jenkins
Festivali, nagrade: Zlati lev, Benetke. Trinajst nominacij za oskarja, med drugim za film, režijo, izvirni scenarij, glavno žensko vlogo, stransko žensko in moško vlogo.
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution

Zgodba
Baltimore, leto 1962. Elisa je nemo, vase zaprto dekle, ki dela kot čistilka v skritem, močno varovanem vladnem laboratoriju. Njeno življenje se za vedno spremeni, ko v poslopju odkrije strogo zaupno skrivnost: luskasto bitje iz južne Amerike, ki ga je oblast zaprla v akvarij daleč od oči javnosti. Elisa s svojim novim prijateljem postopoma razvije tesno vez, kar pa jo izpostavi veliki nevarnosti. Njena usoda je zdaj v rokah zlonamernega vladnega agenta in sumljivega morskega biologa.

Komentar

»Elisa in humanoid sta outsiderja, nevidna človeka, osamljena romantika, zaljubljena alternativca, ki ne potrebujeta besed, da bi se začutila. Izmislita si jezik, ki je ekspresivnejši od paranoje, sovraštva in nestrpnosti. Četudi bi hotela skriti svojo ljubezen, je ne bi mogla. A Oblika vode ne skriva – ljubezen je politična zadeva.« ZELO ZA
Marcel Štefančič, jr., Mladina

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy