2018

ČUVARKE, r. Xavier Beauvois (Švica, Francija, 2017)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

ČUVARKE (Švica, Francija, 2017)

Čuvarke (Les gardiennes, Švica, Francija, 2017, 138 min.)

11. novembra je minilo natančno 100 let, kar se je zaključila morija 1. svetovne vojne, ki je dolga štiri leta vplivala tudi na življenje civilistov stotine kilometrov stran od frontnih črt. V spomin na to dogajanje je pred vami vojni film, kjer bojišča sploh ne vidimo: film se posveča zgodbam tistih, ki so ostali doma – predvsem ženskam.

Režija: Xavier Beauvois
Scenarij: Xavier Beauvois, Frédérique Moreau, Marie-Julie Maille
Producent: Sylvie Pialat, Benoit Quainon
Glasba: Michel Legrand
Kostumi: Anais Romand
Montaža: Marie-Julie Maille
Fotografija: Caroline Champetier
Igrajo: Nathalie Baye, Laura Smet, Iris Bry, Cyril Descours, Gilbert Bonneau, Olivier Rabourdin, Nicolas Giraud, Mathilde Viseux, Xavier Maly, Marie-Julie Maille, Madeleine Beauvois, Alain Artur, Adrien Denizou, Yann Bean, Michel Lamy
Distribucija: FIVIA - Vojnik

Zgodba
Francosko podeželje v letih 1914 do 1918: svet razpada pod uničujočo težo prve svetovne vojne, a nekaj stebrov vendarle tiho in mogočno stoji – ženske ohranjajo skupnost, kulturo in ekonomijo v svetu, iz katerega so se moški izgubili ali pa so v njem izgubili pamet. Vojni film, v katerem se bitke odvijajo daleč doma, a globoko in glasno odzvanjajo v življenjih tistih, ki so ostale doma.

Komentar
"Čuvarke so zadržan film, ki čustveno napetost gradi počasi, a so zato njegovi izbruhi čustev še toliko silovitejši. Film deluje kot izvrstna kostumska drama, vendar se izogne vsem njenim klišejem, zato ga lahko zlahka primerjamo s klasiki tega žanra."
Tina Poglajen, Radio Slovenija (ARS)

Režiser
Xavier Beauvois je francoski igralec, filmski režiser in scenarist. Filmsko kariero nastopi kot asistent režije pri filmih Les Innocents Andréja Téchinéja in Mon cas Manoela de Oliveire. Leta 1991 posname igrani celovečerni prvenec Nord, kroniko disfunkcionalne družine v severni Franciji, v kateri Beauvois odigra tudi glavno vlogo. Za film prejme cezarja francoske filmske akademije za najboljši prvenec in najbolj obetavnega igralca. Režiserjev drugi celovečerni film N’oublie pas que tu vas mourir se leta 1995 uvrsti v uradno selekcijo festivala v Cannesu, kjer prejme veliko nagrado žirije. Leta 2000 sledi Selon Matthieu z Benoitom Magimelom in Nathalie Baye v glavnih vlogah. Policijska drama Mali poročnik mu leta 2005 prinese tri nominacije za cezarja – za najboljši film, režijo in izvirni scenarij. Veliko nagrado žirije v Cannesu leta 2010 prejme še njegov celovečerec Božji možje, subtilna študija religije in vzgibov verujočih, posneta po resničnem dogodku ugrabitve in usmrtitve francoskih menihov v Alžiriji leta 1996. Leta 2014 posname film Cena slave, lani pa odlično biografsko glasbeno dramo Django.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy