2019

ZVERJASEC in ZVERJAŠČEK, r. Max Lang, Jakob Schuh // Uwe Heidschötter, Johannes Weiland (Velika Britanija, Nemčija, 2009 // 2011, sinh.) 3+

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

ZVERJASEC in ZVERJAŠČEK 3+

Zverjasec in Zverjašček (Gruffalo // Gruffalo's Child, Velika Britanija, Nemčija, 2009 // 2011, sinh., 27+27 min.) 3+

Le kdo je zverina s kremplji postrani, groznimi okli, ušesi, čekani? Filmski omnibus Zverjasec in Zverjašček je narejen po priljubljeni in pri nas zelo popularnih slikanicah Zverjasec in Zverjašček avtorice Julie Donaldson in ilustratorja Axla Schefflerja.

Režija: Max Lang, Jakob Schuh // Uwe Heidschötter, Johannes Weiland
Scenarij: Jakob Schuh, Max Lang, Julia Donaldson, Johanna Stuttmann (po istoimenski knjigi Julie Donaldson in ilustratorja Axla Schefflerja)
Fotografija: Ulli Hadding, Hubert Märkl
Montaža: Robin Sales
Glasba: René Aubry
Prvi animator: Tobias von Burkersroda, Max Stöhr
Glasovi: Sebastian Cavazza, Nataša Barbara Gračner, Gregor Čušin, Uroš Smolej, Lojze Svete, Matjaž Tribušon, Bor Jamnik, Živa Jamnik, Klemen Slakonja, Domen Kalan
Distribucija: Famous Fox

Zgodba
Čarobna zgodba o Zverjascu govori o miški, ki gre na sprehod v gozd, da bi našla lešnik. Tam sreča tri plenilce, lisico, sovo in kačo, ki jo želijo pojesti. Pogumna miška mora uporabiti svojo pamet in iznajdljivost, da bi preživela. Vsem trem pove, da gre na obisk k Zverjascu, ki je grozljiva zverina in plenilci vsi prestrašeni zbežijo. Miška postaja vedno bolj drzna. Nihče v gozdu se je ne upa dotakniti. Za zadnjim ovinkom pa se znajde iz oči v oči z zverjo, ki je plod njene domišljije, z Zverjascem. Znova mora biti miška dovolj premetena, da uide nevarnosti. Končno najde svoj lešnik in ga v miru poje.

Oče Zverjasec Zverjaščku pripoveduje zgodbo o veliki, hudbni miši v gozdu. Neke viharne, snežene noči Zverjašček ne uboga očetovega nasveta in se odtihotapi iz votline. Odpravi se v temačni gozd, da bi našel Veliko zlobno miš. Na poti sreča kačo, sovo in lisico, a nikjer ni niti sledu o Veliki zlobni miši. Ali Velika zlobna miš sploh obstaja?

Nagrade
Zverjasec je bil nominiran za oskarja za najboljšo animacijo, dobil pa je tudi nagrado britanske filmske akademije in šest drugih festivalskih nagrad. Zverjašček je med drugim dobil tudi nagrado občinstva za najboljši animirani film za otroke med tremi in šestimi leti na festivalu otroškega filma v New Yorku. Tudi knjige so požele veliko nagrad. Poslušalci radia BBC pa so to rimano pripoved o iznajdljivi miški in malce strašni, a v bistvu prav ljubki pošasti izbrali za svojo najljubšo zgodbo za lahko noč. Knjiga Zverjašček je pri nas prejela priznanje Zlata hruška – znak kakovosti otroških in mladinskih knjig, ki jo prejmejo tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy